Aansluiten bij de gewenste beleving

Op 17 september 2015

Dat wat de kijker ziet, is door persoonlijke ervaringen en associaties altijd subjectief en gekleurd. Als ontwerper kan je daar een studie van maken of er juist intuïtief mee omgaan. Belangrijk is in ieder geval dat je er bewust van bent hoe het ontwerp doorwerkt in de beleving.

Vorig weekend sloeg bij mij de opruimwoede toe. Ik ging op kantoor door mijn spullen en oude tekeningen op kalk kwamen voorbij. Meer dan 10 jaar tekende ik op kalk voor de PC het handwerk overnam. Met een glimlach liet ik de ontwerpen door mijn handen glijden. Herinneringen kwamen terug. Ik kreeg in die tijd regelmatig te horen dat het kantoor dat ik had ontworpen huiselijk aanvoelde of dat de tandartspraktijk niet op een tandartspraktijk leek. Prachtig complimenten vond ik dat. Maar laatst was ik met een 18-jarige in een ziekenhuis en zij zei: ‘Dit ziekenhuis lijkt helemaal niet op een ziekenhuis.’ Haar gezicht verried dat ze dat eigenlijk maar niets vond.

Behoefte van opdrachtgever

De beleving van een ruimte is zeer individueel bepaald. Hoe ga je daarmee om? Je kunt op de vlakte blijven om niemand af te stoten en door iedereen gemakkelijk omarmd te worden. Je kunt ook jezelf uitspreken en boven het gemiddelde uitstijgen. Voor beide opties valt wat te zeggen. Voorop staat de behoefte van de opdrachtgever. Wat wil hij of zij?

Ik heb geregeld opdrachtgevers die mij met een vertwijfelde blik vragen wat 'hip' is en of het dan juist wel of niet mag. Over het algemeen is mijn reactie dan: Kies voor wat JIJ mooi vindt. Dus op dit moment kiezen voor eiken of vintage omdat het hip is, is net zo’n slechte reden als er NIET voor kiezen omdat het hip is. Wat vind je mooi, wat voor gevoel geeft het je? Daar gaat het om.

Blijven luisteren

Bewust toepassen wat er in het gewenste plaatje past, binnen de opdracht, is meestal mijn uitgangspunt. Ontwerpen zonder te willen shockeren, maar wel op zoek naar grenzen om te prikkelen. Daarbij is het best wel eens lastig niet terug te grijpen naar beproefde oplossingen. Deze hebben namelijk bewezen gewaardeerd te worden en op deze basis komen opdrachtgevers soms ook bij me terecht. Maar volledig vastzitten in een 'handtekening' kan nooit de bedoeling zijn.

Dus blijf ik kijken, voelen, ervaren. En ik blijf luisteren, vooral naar mijn opdrachtgever. Zijn ervaringen en associaties bepalen zijn beleving. Aan mij als interieurarchitect om een ontwerp te maken dat aansluit bij de beleving die hij wil.

Ronald van Rooij - interieurarchitect en eigenaar van My Castle. Hij ontwierp de inrichting van het vernieuwde pand van LEOXX.
 

Feel free to share