Beleving kan de retail redden

Op 02 februari 2016

Niet thuis in een strak interieur

Na een periode waarin materialen voor interieurs steeds gladder en strakker werden, is er nu meer een hang naar producten die imperfectie vertonen. Zo’n strak interieur heeft ook kwaliteiten, maar het is niet altijd waar men zich het meest prettig bij voelt. Mijn missie als interieurontwerper is dat mensen zich thuis voelen, ook in een omgeving buitenshuis. De winkel vloerbedekking en horeca vloeren van LEOXX draagt daaraan bij.

Het thuisgevoel van handwerk voor horeca vloeren

Materialen die eruit zien alsof ze prettig aanvoelen en met de hand zijn gemaakt of bewerkt, doen wat met je gevoel. Ik werk daar graag mee. Ik creëer er tegenstellingen mee die een levendig geheel vormen. Bijvoorbeeld voor het interieur van een klooster dat tot restaurant werd verbouwd en waarbij horeca tapijt gebruikt werd. De modern gevormde lampenkappen voerde ik uit in authentiek materiaal: met de hand gebreide vervilte wol. Dat gebreide voelt vertrouwd en geeft een mooi verstrooid licht. Er is inmiddels zoveel vraag naar dat ik ze in mijn webshop aanbied. 

Zinnenprikkelende vloeren

De retail heeft te lijden onder het succes van webwinkels. Toch mis je bij online shoppen de beleving. Dat is een enorme kans voor fysieke winkels. Je moet daar zoveel mogelijk zintuigelijke sensaties oproepen. Voor een chocolaterie waar ze zelf chocola maken, koos ik voor een warm interieur met ambachtelijke materialen. Door een muurschildering lijkt de chocola van de muren te druipen. Je krijgt er gegarandeerd zin in chocola. Ook een uitnodigende etalage is belangrijk. Voor een slagerij ontwerp ik die nu met sfeervolle materialen als gietijzer, sloophout en vintage leer. Heel warm en menselijk. Daardoor voelen mensen zich welkom. Je stapt toch meestal op gevoel ergens binnen.

Klanten op hun gemak, missie geslaagd

Ik merk bij mijn klanten hoe belangrijk beleving is. Met een computerpresentatie kan ik een ruimtelijk ontwerp precies weergeven. Maar om de sfeer te laten voelen gebruik ik altijd moodboards met materialen om aan te raken. Ik krijg vaak terug dat mensen zich echt op hun gemak voelen in de ruimtes die ik ontwerp. Dat is het grootste compliment. Dan is mijn missie geslaagd.  


Linda Hunter is interieurontwerpster voor haar eigen ontwerpbureau Karakter en haar webshop puurmetkarakter.nl.

Feel free to share