De oerkracht van dessins

Op 05 november 2015

Een interieurontwerp is pas geslaagd als het de ruimte kan transformeren

Het creëren van dessins zit in de aard van de mens. Dessins zijn heel oer. Waar beschaving ontstaat, zie je al snel decoratieve lijnen en structuren verschijnen, als lichaamsversiering of decoratie van aardewerk. Mij fascineert vooral wat dessins, texturen en kleuren doen met een ruimte. Ik heb de intuïtieve drang om een ruimte identiteit te geven. Ik zie een ruimte voor me en vanuit dat innerlijke beeld ontstaat mijn ontwerp. Misschien ben ik dan ook meer een interieurontwerper die middels het ontwerpen van producten identiteit wil geven aan een ruimte. Ik heb nu twee dessins ontworpen voor printtapijt: ‘Diamond en Origami’. Voor mij is een ontwerp geslaagd als het de ruimte kan transformeren. Wat dat betreft hebben deze patronen grote kracht.

De wereld vertaald naar een tapijtpatroon

Van wat ik om me heen zie maak ik een grafische vertaling. In tegenstelling tot wat je denkt is het projecttapijt ‘Diamond’ niet geïnspireerd op diamant maar op het beeld van bewegende bladeren. De vonken licht die je ziet als de zon tussen de bladeren door schittert, die steeds wisselende transparantie en verdichting. Dat effect wilde ik toepassen in het  patroon van een tapijt. Het patroon ‘Diamond’ is ook in beweging, je ziet steeds iets anders, een driehoek, dan weer een zeshoek of een ruit.

Een vloeiend verloop van uni naar dessin is één van de uitgangspunten van mijn ontwerpen

Het hoeft niet altijd zo poëtisch, van alles kan me inspireren. ‘Origami’ is een projecttapijt gebaseerd op Japanse vouwkunst. Niet die gevouwen figuurtjes, maar de gebruiksaanwijzing, zo’n prachtig vouwpatroon vol kruisende lijnen en open vlakken. Die werking tussen lijnen en ondergrond heb ik gebruikt voor het tapijt. Het uitgangspunt voor beide dessins is dat de overgangen tussen patroon en uni heel vloeiend zijn zodat er geen hard begrensde vlakken op het tapijt ontstaan. De vloer heeft zo verschillende zones maar blijft toch één veld.

Printtapijt is drukwerk in het groot

Het was spannend om de ontwerpen naar geprint tapijt te vertalen. Net als met papieren drukwerk maak je eerst proefdrukken, maar tapijt is geen krantenpapier! Het poolgaren heeft veel invloed op de lijnen. Daarbij kwam nog het effect tussen de uni achtergrondkleur en de kleur van de lijnen. Het was een leerzaam traject. Ik heb het materiaal en de techniek goed leren kennen. Een nieuw ontwerp is alweer in de maak.

Lianne Kuijpers is conceptueel ontwerper. Ze studeerde in 2008 af aan de Design Academy in Eindhoven en heeft vele ontwerpen gemaakt voor meubel-en gordijnstoffen, wandbedekking, vloerkleden, en tapijt.

Feel free to share