Een nieuwe blik op slijtage

Op 16 oktober 2015

Het effect van een ontwerp

Ik had al een ontwerp-opleiding achter de rug toen ik naar de kunstacademie in Breda ging. En daar heb ik pas echt leren ontwerpen omdat ik anders heb leren zien. Ik heb geleerd verder te kijken dan de vraag. Niet: ontwerp iets nieuws, maar vindt een zinvol antwoord op nieuwe vragen. Wat is het effect van je ontwerp op mensen? Ik ging heel anders kijken naar mijn omgeving. Ik werd me bewust van de gebruiker. Hoe gedragen mensen zich? Bij ons thuis aan tafel viel het bijvoorbeeld op hoe er met weinig aandacht werd gegeten. Dat gedachteloos wegslikken van een met zorg bereide maaltijd is jammer. Een gebreid servies was de oplossing. Heel huiselijk en knus, maar wel met knoeigaatjes, waardoor je gedwongen wordt met meer aandacht te eten.

Zien wat je ontwerpt

Vaak lijkt het of architecten niet echt zien wat ze ontwerpen. Toen mijn opa in een revalidatiecentrum zat, heb ik daar met mijn nieuwe blik goed rondgekeken. Het viel me op hoe onpersoonlijk de kamers en gangen waren. Heel kaal en eentonig, allemaal dezelfde deuren. Niet bepaald een plek waar je van opknapt. Terwijl juist dat de bedoeling is. Met mijn oude ontwerpblik had ik het misschien wel functioneel en strak gevonden. Maar als je je met de vraag bezighoudt of mensen zich wel thuis voelen in zo’n groot centrum, valt er veel te verbeteren.

Verarming is een kans

Het nieuwe zien roept ook vragen op over de toekomst. Gebouwen gaan heel lang mee. Maar de vloerbedekking? Die vind je na 20 jaar niet meer mooi door verarming. Beter dus om de levensduur te verlengen. Verarming vindt vooral plaats op plekken waar mensen het meest lopen. Zie je dat niet als probleem maar als kans dan kan de vloer blijven liggen. Zo kwam het tapijt voor mijn afstudeerproject tot stand. Het is op een speciale manier getuft waardoor een slijtplek juist een mooi nieuw beeld oplevert. Hoe precies? Dat verklap ik niet. Het 1 e ontwerp is te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven, in het Van Abbemuseum. Dus kom vooral kijken! Samen met LEOXX wordt nu gekeken naar de mogelijkheid om het tapijt in collectie te nemen.

Lysanne Smedts - ruimtelijk ontwerpster. Met haar MBO diploma projectleider interieur en exterieur op zak, deed ze nog een studie aan de AKV|Sint Joost in Breda. Ze deed haar minor keramiek en in 2015 studeerde ze af in ruimtelijk ontwerp. Haar projecten zijn te zien op www.lyssannesmedts.tumblr.com.

 

Feel free to share